Biodivers schoolplein bij Cornelis

Jaarlijks in de herfst trekt de GroenSpoor Plant-estafette door Noord-Holland. In elke deelnemende gemeente wordt nieuw groen geplant. Vaak doen basisschoolleerlingen dit samen met buurtbewoners, een zorginstelling en groene stichtingen.

Dit jaar vond de Plant-estafette in Uitgeest plaats op het schoolplein van Kindcentrum Cornelis. Binnen een uur hadden de leerlingen uit alle groepen 1500 biologische bollen en daarnaast nog vele planten en struiken in de groen gezet.

Biodivers schoolplein

Initiatiefnemer meester Tom is blij dat de wens van de school daarmee in vervulling kwam. Het schoolplein was al een mooie natuurlijke speelplek, en is nu ook een biodivers pareltje geworden. Dat deed ook Wethouder klimaat Jan Schouten goed. ‘Het is belangrijk dat er steeds meer biodivers groen komt, zowel voor mij persoonlijk, als voor Uitgeest. Want; het gaat niet goed met de insecten,’ vertelde hij de leerlingen.

Egelnestje

Over die insecten wist ecoloog Ineke Wynia nog meer te vertellen aan de nieuwsgierige leerlingen. Zij liet zien, welke dieren leven op planten en rondom bomen. Deze dieren zijn net als wij onderdeel van de cyclus van de natuur. In de kringloop van de natuur gaat niets verloren. De blaadjes die van de bomen vallen in de herfst, is weer voedsel voor planten en insecten. En: een lekker plekje voor de egel. De kinderen gingen dan ook naar huis met het goede advies om vooral niet te netjes in onze tuinen moeten zijn. Want in een hoekje met bladeren en wat takjes overwintert de egel graag.

Startschop

Na dit opwarmertje was het tijd voor actie. Voor de school gaf wethouder Schouten de startschop. De eerste schep werd de grond in gezet door een leerling van de onderbouw. Er moest een flink gat gegraven worden voor een grote struik; de wethouder hielp hem erbij. De andere leerlingen werden geholpen door medewerkers van de Hartekampgroep, groene vrijwilligers van de Groene Reiger, Groei&Bloei, Dorpsraad Uitgeest en Landschap Noord-Holland, en door groenmedewerkers van de gemeente.   

De GroenSpoor Plant-estafette wordt georganiseerd door De Groene Reiger en ondersteund door de gemeente.