Warmtepomp in oude woning

Henk en Froukje uit Uitgeest gaan vol vertrouwen de komende winter in. Hun 50 jaar oude woning is comfortabeler geworden, dankzij de overstap naar een warmtepomp.

In 2006 hebben ze het huis aan de Westergeest, toen 30 jaar oud, gekocht. Meteen isoleerden ze het dak, de spouwmuren en vloer. Enkelglas vervingen ze door dubbelglas. Inmiddels is het grote voorraam opnieuw vervangen door HR++ glas.

Zonnepanelen-actie DUEC

Vijf jaar geleden deden Henk en Froukje mee aan de eerste zonnepanelenactie van DUEC. Ze plaatsten twaalf zonnepanelen. Deze zonnepanelen leverden meer energie op dan het stel gebruikte.

Vorig jaar stapten ze over naar een warmtepomp. Daarom plaatsten ze nog acht extra zonnepanelen. Dankzij technische ontwikkelingen, leveren deze net zo veel energie op als de eerste set. 

Overstap naar warmtepomp

Voor de warmtepomp is gekozen voor een split unit. Een warmtepomp in split-uitvoering bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Buiten wordt warmte uit de lucht gehaald. Speciale vloeistof brengt die warmte naar binnen. De warmtepomp van Henk en Froukje is vrij krachtig. Daardoor is hij erg efficiënt. Er is minder slijtage doordat de pomp vaak niet op vol vermogen hoeft te draaien. Froukje: ‘De warmtepomp is in drie dagen geplaatst. De elektra hadden we zelf voorbereid, dat scheelde tijd bij de installatie.’

Omdat ze hun houten vloer intact wilden houden, hebben Henk en Froukje geen vloerverwarming. In plaats daarvan vervingen ze de radiatoren beneden door convectoren, waarin ventilatoren zijn opgenomen

Missie volbracht

De vaste lasten zijn verlaagd, en het comfort is verhoogt; missie geslaagd. Toch waren dat niet eens de belangrijkste redenen van de overstap. ‘Als oorspronkelijke Groningers zijn we vooral blij dat we van het gas af zijn. En we leveren ook een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen’, aldus een tevreden Henk en Froukje.

Eerder verscheen dit artikel bij DUEC