Zonne-energie verwarmt zwembad

Bezoekers van Zwembad de Zien zwommen dit jaar voor het eerst in door zonne-energie verwarmd zwembadwater. Afgelopen voorjaar werden er 98 zonnepanelen gelegd in de zonneweide van het zwembad. Samen met een warmtepomp en heatpipes, zorgt dit ervoor dat het zwembad zo zuinig mogelijk opereert. Het vrijwillige bestuur is erg content met deze duurzame stap.

Het bestuur, bestaande uit drie vrijwillige en zeer gedreven inwoners van Uitgeest, nam een aantal jaar geleden het besluit: het zwembad wordt duurzamer. De bestuursleden vlogen de hulp in van Uitgeester energiecoöperatie DUEC. Hun expertise bleek zeer waardevol. Samen hebben ze een plan gemaakt om de duurzaamheid van het zwembad op poten te zetten. De eerste mijlpaal was de installatie van een warmtepomp.

Zonnepanelen

De volgende stap: de zonnepanelen. DUEC berekende wat het gewenste vermogen was, en hoeveel zonnepanelen hiervoor nodig waren. De gemeente kocht dit advies van DUEC in voor het zwembad. Het werden 98 zonnepanelen, die inmiddels op een gunstige zonnige plek in de zonneweide liggen. Penningmeester Nico Zuidervaart: ‘Het is het gedeelte van de zonneweide dat niet veel gebruikt werd, dus dat kwam toevallig goed uit. De andere keurig verzorgde ligweide met speeltoestellen is ruim genoeg om alle zwemgasten plek te bieden.’

Bijna zelfvoorzienend

Traditioneel opent Zwembad de Zien elk voorjaar op Koningsdag voor het eerst de poort. De weken ervoor worden de baden gevuld en tot een graad of twintig verwarmd. Zuidervaart: ‘Het opwarmen duurde altijd een week of twee. Dankzij de nieuwe installatie kan het nu nog sneller.’ Met de nieuwe installatie doelt Zuidervaart op de combinatie van drie deelinstallaties: de warmtepomp, de zonnepanelen en heatpipes. ‘De heatpipes zijn mooie glazen buizen. Je ziet ze blinken op de schuine daken van de accommodatie. Als de zon goed schijnt, leveren deze veel extra warmte op. Dit maakt dat we bijna zelfvoorzienend zijn. De grootste kosten zijn voor ons nu het water.’

Financieel

De voornaamste reden voor deze duurzame stappen, is het milieu oogpunt. ‘Een mooie bijvangst is dat we nu minder financiële lasten hebben,’ vertelt Zuidervaart. Het bestuur is zeer tevreden met het resultaat. Ook zijn er al nieuwe plannen: ‘We laten een nieuw afdekzeil maken, zodat het water ’s avonds minder afkoelt en er minder chloor vervliegt. Voor veel duurzame stappen zijn subsidies mogelijk. Dat is fijn, want daarmee zijn wij als vrijwilligersorganisatie in staat om grote en belangrijke investeringen te doen.’ Vanaf 27 april is het zwemseizoen weer gestart en kunnen alle Uitgeesters van de zon genieten; in én naast het water.